In luna decembrie 2016 am urmat cursurile Sports Business Academy. Au fost intalniri saptamanale foarte interesante unde am intalnit oameni foarte pasionati de sport.

Pentru a absolvi acest curs am ales sa fac o analiza a celor mai inovative idei de marketing sportiv ale cluburilor sportive internationale. 7 minute a avut fiecare cursant sa convinga juriul format din Cristian Gheorghe, Mihaela Constantinescu (autorii manualului de Marketing Sportiv), Gigi Loghin si Radu Condrea (Kick Off Events – The Color Run), Toma Nicolau (blogger sportiv).

Intreaga mea prezentare s-a transformat intr-un articol pentru www.SPORTescu.ro
Daca iti sa aflii stiri sportive interesante iti recomand www.SPORTescu.ro

Prin ce se remarcă, în marketing sportiv, marile cluburi ca Manchester United, PSV Eindhoven, Benfica sau companii ca Emirates ori jucători ca Zlatan Ibrahimovic? Care sunt principalele obiective și provocări? Cum atrag cât mai mulți suporteri prin idei creative?

Extinderea brand-ului la nivel global

Marketingul sportiv se extinde rapid si una din cele mai mari provocari este extinderea brand-ului la nivel global. Scopul principal este accesul cluburilor la noi piețe de jucători, la fani și sponsori la nivel international.
Un foarte bun exemplu îl reprezintă Manchester City prin crearea grupului CFG (City Football Group).
De la preluarea din 2008, de catre investitorii din Abu Dhabi, Manchester City nu numai că a devenit unul dintre cele mai de succes cluburi englezești de fotbal, dar și brand-ul cel mai interesant, formând o „familie de cluburi” pentru a ajunge la fanii din întreaga lume.
Cluburile conectate între ele cu scopul de a construi propriul brand si, evident, venituri sunt: New York City FC, US Major League Soccer (MLS), Melbourne City FC, Yokohama F Marinos si Melbourne City.

credit foto: sportbuzzbusiness.fr

Pe masura ce grupul a crescut s-au introdus abordari inovatoare pentru managementul de brand si parteneriatele comerciale pentru a demonstra calitatea acordului dintre cluburi.
Cu Manchester City ca pilot de brand, CFG urmareste formarea echipelor sale mai mici în ligi din întreaga lume, purtând imaginea gigantului din Premier League.
În prezent au ajuns la 400 de milioane de fani la nivel global.

Social Media, o alta provocare

83% dintre fani își verifica si conturile social media în timp ce vizionează evenimente sportive la TV, iar 63% dintre fani folosesc social media în timp ce sunt pe stadion. Astfel, marile branduri încearca, în moduri cât mai creative, sa ajunga la acestia.
Spre exemplu, Manchester United a înfiintat „United Social Hub„, unde fanii gasesc postarile de pe toate retelele sociale într-un singur loc – ceva similar, dar la o alta scara, cu sportfeed-ul nostru :).
Marile companii îsi doresc sa se asocieze cu valorile sportului, cu entitati
sportive, cluburi sportive sau sportivi.
Acestea participa împreuna la campanii umanitare, campanii de constientizare.
2 exemple vin de la Zlatan Ibrahimovic si „805 Million names”, campaniile de constientizare ce lupta împotriva foametei, made by World Food Programme – cea mai mare agentie umanitara din lume.
Ibrahimovic: „De fiecare data când auzi numele meu te vei gândi la numele lor, de fiecare data când ma vezi, îi vei vedea pe ei„.

Iata clipul premiat cu Clio Sports Awards în 2015:

În ultimii ani o mare problema este rasismul. Una din cele mai bune echipe de fotbal ale Braziliei, Botafogo, a gasit o modalitate foarte interesanta de a-si constientiza fanii.
Pentru ca, desigur, culoarea nu conteaza au inversat ordinea liniilor de pe tricoul de joc. Si, bineinteles, nimeni nu a observat. Investitia în campania „The inverted jersey” a fost de 5000 USD.

Iata si rezultatele:
 Return on Investement (ROI) de 1,5 milioane USD,
 78% crestere a vizibilitatii,
 180.000 mentiuni online,
 14.000 de noi fani.

Colaborarea este cheia succesului

Marile brand-uri stiu ca echipele de fotbal au foarte multi fani si lucreaza permanent la campanii de fidelizare a acestora.

#BeTheDifference este campania care a adus sub aceeasi umbrela cluburile de fotbal Manchester United, AC Milan, Chelsea si Juventus Torino si care împreuna au sustinut ADIDAS.
În urma acestei campanii partenerii ADIDAS au înregistrat cresteri de pâna la 200% faaa de anul precedent si astfel ADIDAS a câstigat un avans în fata principalului rival, NIKE.

Iata transpunerea video a ceea ce povestim:

https://www.youtube.com/watch?v=fLVhtZ9cvKI

Colaborarile dintre club si sponsori aduc recunoastere ambelor parti

În 2016, PSV Eindhoven celebreaza încheierea colaborarii cu PHILIPS, ca sponsor principal, dupa 34 de ani – cea mai lunga din istoria cluburilor de fotbal de pâna acum.
Actiunea s-a facut într-un mod inedit, echipa a jucat ultimele doua meciuri într-un echipament special. Design-ul acestuia fiind o întoarcere la tricoul purtat în 1982, cu elemente clasice, inclusiv logo-ul clubului care a fost utilizat în perioada 1917-1937.
„The Heritage Kit” are vânzari foarte mari, fiind disponibil chiar si în varianta cadoului de craciun, împachetat în cutii speciale.

Folosirea tehnologiei și experiența fanilor este mai mult decât importantă în marketing sportiv

Daca în România se studiaza cauzele stadioanelor goale, în strainatate cluburile sportive au înteles cum sa atraga fanii pe stadion.
Un exemplu vine din Portugalia, de la SL Benfica, si promovarea colaborarii cu noul sponsor Emirates printr-un mod cu totul special. Cu câteva minute înaintea începerii meciului, un echipaj Emirates îi surprinde pe cei 65.000 de fani printr-o demonstrație de instructiuni de salvare adaptata sustinerii echipei de catre aceatia (Safety instructions).

Rezultatele campaniei, care a câștigat Clio Sports Awards în acest an, sunt uluitoare:

 65.000 audienta live,
 386.000 audienta TV,
 24 de milioane de vizualizari online,
 930.000 interactiuni,
 300.000 shares.

Hai sa-l urmarim acum împreuna:

In concluzie, ce fac aceste cluburi?

Merg acolo unde sunt fanii;

 Utilizeaza Social Media care construieste legaturile;

 Imbunatatesc continuu experienta fanilor;

 Isi identifica si respecta valorile;

 Constientizeaza ca parteneriatele reprezinta cheia succesului si actioneaza în consecinta.

Iata si selectia promisa cu cele 20 de campanii de marketing sportiv, ale cluburilor internationale, care au avut succes:
1 Manchester City – formarea CFG (City Football Group);
2 Manchester City – campania #citystories;
3 Manchester United + Chelsea + Real Madrid + AC Milan + Juventus =>
#BeTheDifference ADIDAS;
4 Detroit Pistons – folosirea dinamica a e-mail-urilor catre fani cu ultimele actualizari ale echipei;
5 PSV Eindhoven – celebrarea încetarii parteneriatului cu Philips, ca sponsor principal, dupa o colaborare de 34 de ani;
6 SL Benfica – Safety Instructions;
7 PSG player Zlatan Ibrahimovic – „805 Million Names”;
8 Arsenal – Lansarea kit-ului Trilogy Strong Together pe raul Tamisa;
9 All Blacks – Sponsorizarea AIR New Zealand;
10 Botafogo – The inverted jersey;
11 Manchester United – crearea propriului social media hub;
12 VfL Wolfsbourg -Titleholder;
13 Juventus Football Club -#SeAndiamoInFinale – #IfWeGetToTheFinal;
14 Toronto Raptors – New era hat collection;
15 Southampton FC – #EarnYourStripes – provocarea fanilor sa gaseasca una din cele 500 de mingi ascunse în Hampshire si sa-si posteze selfie-urile pe twitter, adaugând hashtag-ul campaniei;
16 Toulouse FC – partnership with music streaming service Deezer;
17 Real Madrid – Snapchat partnership;
18 FC Barcelona – #WeAreAllLeoMessi – campanie de sprijinire a starului dupa condamnarea pentru frauda fiscala;
19 New Jersey Devils – Devils Mission Control;
20 Nets – my 1st Nets memory