Există un motiv pentru care Dumnezeu ne-a lăsat doi ochi, două urechi și o gură. Și acel motiv este pentru a privi și a asculta de două ori mai mult decât vorbim.
Dacă conduci oameni, te ajută foarte mult să știi cine sunt – circumstanțele în care au crescut, acțiunile care îi motivează, și remarcile ce îi fac să vorbească.
Singură modalitate de a afla aceste lucuri este să stăpânești foarte bine acestea două: să asculți și să privești.
Cele mai multe persone nu își folosesc ochii și urechile cu folos. Nu sunt atente la detalii și pierd cam jumătate din ce se întâmplă în jurul lor. Multe persoane se opresc din a asculta – în special când au succes – iar cei din jur le dau senzația că sunt atenți la fiecare cuvânt. Atunci se întâmplă ca un dialog să devină monolog și să creadă că ei știu totul.
Lăsând acestea la o parte, întotdeauna ai de câștigat dacă știi să asculți.
E ca și cum te înscrii gratis la o educație continuă, pe tot parcursul vieții, cu avantajul suplimentar că nu există examen și că poți renunta întotdeauna la comentarii inutile.
O altă activitate subestimată este să privești. La fel că și ascultarea, nu te costă nimic!
Există 2 forme de observare: a fi atent la detaliu și a vedea ” the big picture”.
Aceste două activități le abordăm în detaliu, în toate programele susținute de noi.
Un exemplu vine de la Sir Alex Ferguson care ne povestește în cartea sa „Leading” că una dintre cele mai valoroase lecții le-a primit în urmă cu peste 30 de ani, în vreme ce era manager la Aberdeen și l-a angajat pe Archie Knox ca asistent manager. După o perioada, Knox l-a întrebat pe Ferguson de ce l-a angajat. Acea întrebare l-a uimit până în momentul când Knox i-a explicat că el nu poate să facă nimic atât timp cât Ferguson insistă să facă el însuși totul.
Așa că, la insistențele lui Archie Knox, Alex Ferguson nu a mai condus antrenamentele din teren și doar a urmărit echipa de pe margine.
Dacă la început fusese reticent la această rugăminte, pe parcurs și-a dat seama că vedea mult mai mult când nu era implicat în mijlocul evenimentelor.
De exemplu, dacă ești în mijlocul evenimentelor, cu fluierul în gură, tot focusul tău este pe minge. Când faci pași înapoi și privești de pe margine, ți se mărește aria, poți absorbi tot antrenamentul, vei ști în ce condiții sunt jucătorii, de la cum se simt, energia, obiceiurile și dispoziția acestora. Iar asta se aplică oricărui lider, indiferent de domeniu.
Așadar, te încurajez că în următoarea săptămâna, să observi și să îți asculți activ coechipierii și colaboratorii. Fii curios iar eu îți promit că vei fi surprins de informațiile pe care le vei primi.
Realizăm că suntem cu toții definiți de mai multe aspecte, mult mai profunde decât ascultarea sau privitul. Suntem cu toții, accidental, victime ale ADN-ului părinților, suntem definiți de circumstanțele în care am crescut și de educația primită.
Dar cu toții avem unelte puternice pe care doar noi le putem controla : ochii și urechile noastre.
Privind la alții, ascultând păreri și citind despre oameni, sunt cele mai bune și simple lucruri pe care le putem face atunci când conducem o echipă.
Gânduri bune,
Gabriela Tichelea